kkaarrcciiaa18

kkaarrcciiaa18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Serowiec w cieście kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W cieście kakaowym - ciasto

Serowiec w cieście kakaowym

Składniki:

Serowiec w cieście kakaowym

 

  • Ciasto :
  • 40 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • Masa serowa :
  • 4 waniliowe serki homogenizowane po 25 dag
  • 10 dag masła
  • po 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 3 żółtka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Serowiec w cieście kakaowym
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem. Ucierając, dokładać po łyżce serka, wsypać oba rodzaje mąki, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blachę nasmarować tłuszczem. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na spód blachy. Na ciasto wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta. Sernik wstawić do piekarnika na 60-70 minut o temp. 180 stopni. Ostudzić w blasze. Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto