SUPERPRZEPIS

Tarta ze smardzami i brokułem

  • 3
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Tarta ze smardzami i brokułem Więcej zdjęć (5)

smardze to jedne z moich ulubionych grzybów - niestety, daleko muszę na nie jeździć....

Składniki:

Tarta ze smardzami i brokułem

 

 

 

 

  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • ew. 1 - 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

 

  • 1/2 dużej szalotki albo 1 mała

 

  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

 

 

  • 2 - 3 szczypty chili w płatkach

 

  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • 1 czubata łyżeczka drobno startego Dziugasa

 

  • świeże smardze - kilka/kilkanaście sztuk

 

  • duża różyczka brokuła

Sposób przygotowania:

Tarta ze smardzami i brokułem
CIASTO - bardzo zimne masło posiekałam z mąką i solą aż powstał taki jakby mokry piasek. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto - jeśli będzie się bardzo kruszyło czyli będzie za suche to dolać troszkę bardzo zimnej wody - przy dużym jajku nie potrzebowałam nic dolewać. Z ciasta uformowałam kulę, spłaszczyłam ją, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowałam lekko podsypując mąką i przeniosłam na wałku na formę śr. 24 cm. Docisnęłam ciasto do spodu i boków, nadmiar odcięłam. Spód gęsto nakłułam widelcem, przykryłam papierem do pieczenia a na niego wysypałam suchy groch. Tak przygotowaną foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut żeby podpiec ciasto.FARSZ - Smardze oczyściłam, opłukałam i sparzyłam dwukrotnie wrzątkiem po czym dobrze osączyłam - przycięłam dolną część owocników bo do tarty wykorzystałam same pofałdowane górne części. Brokuła podzieliłam na małe kawałki i też sparzyłam. Śmietankę roztrzepałam z jajkami, dodałam ser, posiekaną szalotkę, koperek i przyprawy. Tak przygotowaną masę wylałam na podpieczony spód tarty usuwając oczywiście najpierw papier z grochem :) Na śmietanie ułożyłam smardze i brokuły, zapiekałam ok. 20 minut zmniejszając temperaturę piekarnika do 170 st. C. Podałam na gorąco.
Tarta ze smardzami i brokułem
mąkę krupczatkę posiekać z masłem i solą bardzo dokładnie
Tarta ze smardzami i brokułem
mocno schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na formę do tarty
Tarta ze smardzami i brokułem
na podpieczony spód wylać masę ze śmietany z szalotkę serem i przyprawami
Tarta ze smardzami i brokułem
na wierzchu ułożyć smardze i kawałeczki brokuła - całość zapiec