rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Serowiec zasmażany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat.

Serowiec zasmażany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowiec zasmażany

 

  • Na blaszkę 24x36cm:

 

 

 

  • Wierzch:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Serowiec zasmażany
Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.
Serowiec zasmażany
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 4 części
Serowiec zasmażany
Pieczemy placki na rumiany kolor ok 15-20 minut każdy
Serowiec zasmażany
Przygotowujemy masę serową do przekładania placków
Serowiec zasmażany
Zasmażoną masą serową z dodatkiem bakalii smarujemy blaty