Sposób przygotowania:
Torcik gruszkowy z mascarpone i czekoladąEtap 1
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
Etap 2
Do kremu jajecznego dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką.
Etap 3
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm), wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z foremki, dobrze ostudzić, umieścić z powrotem w tortownicy.
Etap 4
Masa z gruszkami: Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
Etap 5
Do gorących gruszek wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Ostudzić.
Etap 6
Tężejącą masę wylać na biszkopt. Można go wcześniej nasączyć dowolnym płynem, ja nasączyłam odrobiną płynnej galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Etap 7
Masa z czekoladą. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone, dokładnie wymieszać.
Etap 8
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Etap 9
Czekoladę dodać do masy śmietanowo-serowej, szybko wymieszać, wyłożyć na masę z gruszkami, wyrównać powierzchnię, odłożyć do lodówki do stężenia.
Etap 10
Torcik dowolnie udekorować (do dekoracji użyłam roztopionej czekolady deserowej i kolorowej posypki).