Sposób przygotowania:
serowy makaron penne ze szpinakiem
- gotujemy makaron al dente i odstawiamy odcedzony na bok
- szpinak najlepiej najpierw podsmażyć tak, by odparowała z niego woda. Następnie taki osuszony odkładamy na bok
- na patelni podmażamy jedną posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku (wedle uznania - ja lubię dużo czosnku, więc zazwyczaj daję ok. 4. ząbków)
- gdy cebula z czosnkiem się ładnie zarumienią dokładamy na patelnię wcześniej przygotowany szpinak i kilka drobnych kostek pokrojonego sera pleśniowego. Próbujemy i dodajemy przypraw do smaku (ja na tym etapie dodaję tylko soli)
- w rondelku przygotowujemy fix według przepisu z opakowania i mieszamy go z ugotowanym makaronem
- do żaroodpornego naczynia wrzucamy połowę przygotowanego makaronu, tworząd w ten sposób pierwszą warstwę
- następną warstwę stanowić będzie przygotowany uprzednio szpinak
- resztę makaronu dodajemy na wierch i posypujemy startym serem (ja dodałam jeszcze 4 plasterki sera pleśniowego)
- całość posypujemy oregano
- wkładamy do piekarnika na 15-20 minut
Jeśli ktoś, podobnie jak ja nie "boi się" czosnku - można podać z jogurtowo śmietanowym sosem czosnkowym
- szpinak najlepiej najpierw podsmażyć tak, by odparowała z niego woda. Następnie taki osuszony odkładamy na bok
- na patelni podmażamy jedną posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku (wedle uznania - ja lubię dużo czosnku, więc zazwyczaj daję ok. 4. ząbków)
- gdy cebula z czosnkiem się ładnie zarumienią dokładamy na patelnię wcześniej przygotowany szpinak i kilka drobnych kostek pokrojonego sera pleśniowego. Próbujemy i dodajemy przypraw do smaku (ja na tym etapie dodaję tylko soli)
- w rondelku przygotowujemy fix według przepisu z opakowania i mieszamy go z ugotowanym makaronem
- do żaroodpornego naczynia wrzucamy połowę przygotowanego makaronu, tworząd w ten sposób pierwszą warstwę
- następną warstwę stanowić będzie przygotowany uprzednio szpinak
- resztę makaronu dodajemy na wierch i posypujemy startym serem (ja dodałam jeszcze 4 plasterki sera pleśniowego)
- całość posypujemy oregano
- wkładamy do piekarnika na 15-20 minut
Jeśli ktoś, podobnie jak ja nie "boi się" czosnku - można podać z jogurtowo śmietanowym sosem czosnkowym
Mihał