anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Serowy zawijaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten zawijaniec robię często jako śniadanie podaje go zamiast drożdżówek Ale można również podać do kawy.

Serowy zawijaniec

Składniki:

Serowy zawijaniec

Ciasto

masa serowa

  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 2 jaja
  • 7 dkg masła
  • 2/3 op budyniu
  • 220 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Serowy zawijaniec
Ciasto

Drożdże wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną dodać jaja, cukier i sól oraz roztopioną zimną margarynę, stopniowo dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto, odstawić na około 30 minut, następnie rozwałkować na prostokąt na grubość około 4 mm.

Ser

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z żółtkami, dodać ser oraz budyń i wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Na rozwałkować ciasto wyłożyć ser i posmarować zwinąć jak roladę. Przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia na środek położyć słoik i zwinąć roladę w koło słoika. Boki zlepić. Słoik wyjąć a krawędź ciasta delikatnie naciąć.

Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.