Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Do miski wsypać pokruszone drożdże, 1/4 szkl cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać 3 szklanki mąki, 4 żółtka 2/3 szkl cukru, cukru waniliowy, 15 dag roztopionego przestudzonego masła i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, przełożyć do przygotowanej brytfanny i odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie z 1 szklanki mąki, pozostałego cukru, 1 żółtka i z reszty masła zagnieść kruszonkę. Masa serowa: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po 1 żółtku. następnie dodać ser z wiaderka, aromat, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek Na ciasto wyłożyć gotowy ser i, posypać kruszonką Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st około 45-50 minut.