marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sezamowe rożki na słodko.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto zagnieść z wyżej podanych składników i rozwałkować.Baka- -lie posiekać,zmieszać z cynamonem i nadziewać kwadraty z ciasta,zlepić.Piec

Sezamowe rożki na słodko.

Składniki:

Sezamowe rożki na słodko.

 

  • 25 dag.mąki,
  • 25 dag.twarogu,
  • 25 dag.margaryny,
  • 30 dag.posiekanych fig suszonych,
  • 25 dag.posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 15 dag. sezamu białego,
  • białko do posmarowania,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu lub cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Sezamowe rożki na słodko.
Twaróg przetrzeć przez sito.Mąkę,twaróg i margarynę zagnieść na ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm.Bakalie posiekać drobno i
zmieszać z cynamonem lub cukrem trzcinowym.Ciasto pokroić w kwadraty 6-8 cm.i łyżeczką nakładać równomiernie nadzienie,ale nie za dużo.Zlepiać tak,by powstały rożki,kłaść na suchej blaszce,
smarować lekko białkiem wierzch rożka i posypywać sezamem,do-
-ciskając lekko ziarenka sezamu,aby nie spadały.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20-25 min. wyjąć,ostudzić.