iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sezamowe skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam skrzydełka takie, są pyszne, pełne smaków i aromatów. Naprawdę rozpływają się w ustach. I pięknie wyglądają.

Sezamowe skrzydełka

Składniki:

Sezamowe skrzydełka

 

  • 1/2 kg skrzydełek drobiowych,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 szczypty chili,
  • 1 szklanka keczupu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu ostrygowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka sezamu,
  • 1 cebula,

Sposób przygotowania:

Sezamowe skrzydełka

ETAP 1:

Skrzydełka myjemy i kroimy na dwie części, odkrawamy tzw. lotki ze skrzydełek, następnie każde solimy. Mąkę mieszamy z kurkumą, obtaczamy skrzydełka w panierce.

Rozgrzewamy w brytfannie olej,gdy temperatura będzie bardzo wysoka to wrzucamy skrzydełka i smażymy obracając na złoto. Podgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy masło i roztapiamy powoli, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy sezam, keczup, sos sojowy, sos ostrygowy, miód, sproszkowany imbir i przeciśnięty czosnek.

Gdy masa będzie klarowna to wrzucamy skrzydełka. Dokładnie je obtaczamy w sosie i dusimy 2 minuty. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aby skrzydełka wchłonęły smaki. Podajemy z dekoracją z sezamu i szczypiorku.