joanna1301

joanna1301

Kucharz
[Przepisów: 13]

sezamowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

to ciasto mi najlepiej wychodzi i wszystkim smakuje ;-)

sezamowiec

Składniki:

sezamowiec

 

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • masa sezamowa:
  • 20 dkg ziarna sezamowego (jedna paczka)
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 duże łyżki miodu
  • 10 dkg margaryny

 

  • masa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1 dżem (najlepiej z własnych zapasow, ponieważ te kupione są zbyt rzadkie)

 

  • masa chałwowa:
  • 1 margaryna
  • 15 dkg chałwy
  • 0,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

sezamowiec
ciasto zagniesc i podzielic na dwie częsci. ziarno sezamu smażyc na suchej patelni, a gdy zacznie "podskakiwac" (takie ciche strzelanie) dodac cukier, miód i margarynę. podsmażyc i wyłożyc na placek. białka ubic. dodac cukier i wiórki. drugi placek posmarowac dżemem i wyłożyc białka. najlepiej przed wyłożeniem masy sezamowej i kokosowej podpiec placki. upiec wszystko (należy piec do czasu zarumienienia masy kokosowej, u mnie wychodzi około 45 min) w czasie gdy placki z masami są w piekarniku należy zrobic masę chałwową. wszystkie składniki masy połączyc ze sobą i zagotowac. chałwę najlepiej skruszyc, żeby nie zrobiły się sklejone kulki. wystudzone placki przełożyc chłodną masą chałwową