alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne chrupiące kotleciki panierowane w płatkach kukurydzianych i sezamie

Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 garści płatów kukurydzianych
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • 1 łyzka mleka
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej
Mięso dokładnie myjemy, odcinamy widoczny tłuszcz i dobrze osuszamy. Następnie kroimy na kotleciki i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgniatamy płatki kukurydziane np wałkiem i wsypujemy je na duży talerz. Do płatków dodajemy sezam i paprykę, a następnie dokładnie mieszamy. Mąkę wysypujemy na płaski talerz. Jajo rozkłócamy w głębokim talerzu, dodajemy mleko i mieszamy. Kotlety panierujemy najpierw w mące, później w jajku i płatkach z sezamem. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na piękny złoty kolor.
Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej
Płatki kukurydziane rozgniatamy wałkiem,dodajemy sezam i paprykę
Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej
Mięso obtaczamy w bułce jajku a następnie w płatkach
Piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto