AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Shoarma pod serową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Shoarma z dodatkiem pieczarek i papryki pod serową pierzynką.

Shoarma pod serową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shoarma pod serową pierzynką

 

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka ( z 1,5 kurczaka )
  • 30 dag pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 15-20 dag żółtego sera
  • 3-4 łyżki oleju do zalewy
  • tłuszcz do smażenia.
  • PRZYPRAWY :
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól- oszczędnie, bo niektóre przyprawy są już z solą!!!

Sposób przygotowania:

Shoarma pod serową pierzynką
Przygotować w miseczce zalewę z oleju i wszystkich podanych przypraw. Mięso ( wcześniej namoczone i wypłukane ) pokroić w cienkie paseczki, wymieszać w misce z zalewą z przypraw i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie lub kilku smażymy na gorącej patelni z tłuszczem cebulę pokrojoną na półplasterki i pieczarki pokrojone w kosteczkę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną na grubsze paseczki paprykę oraz kurczaka w zalewie i smażymy około 15-20 minut. Ja wrzuciłam na patelnię, gdy zaczynała mi się gotować woda na ryż. Na sam koniec wszystko dobrze mieszamy i posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu około 5 minut, aż ser się stopi. Shoarmę podajemy z frytkami albo z ryżem i dowolną sałatką, np. z dyni i pomidorów- jak u mnie. SMACZNEGO :)
Shoarma pod serową pierzynką
Mięsko już wrzucone do usmażonych pieczarek z cebulą.
Shoarma pod serową pierzynką
Całość posypana startym na dużych oczkach serem żółtym.
Shoarma pod serową pierzynką
Serek żółty już się ładnie stopił, można podawać :)
Shoarma pod serową pierzynką
Gotowa shoarma pod serową pierzynką już na talerzyku.