eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Shrek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 179
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto idealnie pasuje na każdą okazje. Zielony kolor bez zbędnych barwników, przyciągnie wzrok każdego o dzieciach nawet nie mówiąc. :)

Shrek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shrek

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • MASA ZIELONA:
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 900 ml sok typu Kubuś zielonego
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 400 ml śmietana 36 %
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 3/4/ szklanki wrzątku
  • DODATKOWO:
  • 2 paczuszki biszkoptów okrągłych
  • 2 opakowania zielonej galaretki
  • 600 ml wrząteku

Sposób przygotowania:

Shrek
BISZKOPT: Biszkopt szykujemy z podanych składników. Musimy pamiętać o tym aby uważać i z dokładnością i delikatnością go robić gdyż jedna mała pomyłka i biszkopt może się nie udać. Następnie pieczemy go w temp. 160 stopni Celcjusza przez 30 min. Po tym czasie studzimy go. MASA ZIELONA: Do miski wlewamy pól szklanki zielonego soku i wsypujemy do niego śmietankowy budyń. Resztę zielonego soku wlewamy do rondla i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy sok zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę budyniową. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, gotując na wolnym ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Ciepłą masę wlewamy na biszkopt. DODATKOWO: Na rozprowadzoną masę, układamy biszkopty. Układamy je bardzo blisko siebie! W między czasie szykujemy galaretkę cytrynową lub agrestową do śmietanki oraz galaretkę agrestową na wierzch ciasta. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Do gęsto ubitej śmietanki wlewamy galaretkę. Pamiętamy o tym, że galaretka musi być chłodna! Utworzoną masę z śmietanki, wlewamy na biszkopty. Następnie równo rozsmarowujemy. Całe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny aż masy stężeją. Po tym czasie zieloną galaretkę (lekko stężałą) wlewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do lodówki i chłodzimy całą noc.
Shrek
Delikatnie szykowałam biszkopt z podanych składników.
Shrek
Z przepisu na MASĘ ZIELONĄ gotuję wszytsko w rondelku
Shrek
Wlewam masę na biszkopt oraz układam na nią okrągłe biszkopciki.
Shrek
Na okrągłe biszkopciki wlewam masę śmietankową. Wkładam ciasto do lodówki na ok. 2 h. Po tym czasie wlewam na to galaretę.

Tagi:

biszkopt