beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Siekane gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki inne niż tradycje.

Siekane gołąbki

Składniki:

Siekane gołąbki

 

  • kapusta 1 główka
  • mielone mięso 50 dag
  • ryż ok 2 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • mąka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Siekane gołąbki
Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy. Posypujemy solą i mieszamy kilka razy, trochę ugniatając, żeby kapusta zmiękła. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, ryż i odciśniętą kapustę. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Formujemy podłużne gołąbki. Obtaczamy je mące i obsmażamy je na oleju. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy bulionem z kostki. Dusimy na małym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.