Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką to szybciutki obiad. Moja rodzina przepada za siekańcami, a z nich tak naprawdę można przygotować wiele kompozycji smakowych.

Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką

 

  • 400 g filetu z indyka
  • 2 małe oscypki
  • 2 cebule dymki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Filet z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, a następnie oscypki, całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą oraz mąkę i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Dymkę siekamy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy kotleciki. Smażymy z dwóch stron po kilka minut do zarumienienia.
Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Etap 1 do miski wkładamy siekane mięso wbijamy jajko i doprawiamy
Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Etap 2 dodajemy dwie łyżki ulubionego majonezu
Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Etap 3 mieszamy dodając mąkę i bułkę tartą
Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Etap 4 na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy kotleciki