nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Siekany kotlet z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki w przygotowaniu kotlet z piersi kurczaka, delikatny w smaku, świetny na obiad. Jest to dobra opcja na przygotowanie czegoś urozmaiconego z mięsa drobiowego.

Siekany kotlet z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Siekany kotlet z piersi kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Siekany kotlet z piersi kurczaka
Bułkę kajzerkę namoczyć w miseczce z wodą, a gdy rozmięknie od wody odcisnąć z niej nadmiar płynu. Opłukanego i osuszonego kurczaka pokroić na nieduże kawałki. W misce umieścić pokrojoną pierś, odciśniętą bułkę oraz żółtko jaja i 1 łyżeczkę margaryny do smarowania pieczywa. Umieszczone w misce składniki posolić oraz doprawić pieprzem, słodką mieloną papryką oraz tymiankiem i ręcznie wymieszać. Białko jajka ubić na pianę za pomocą miksera. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do połączonych w misce z kurczakiem składników. Z gotowej masy formować średniej wielkości kotlety, które następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na niedużym płomieniu z obu stron. 
Siekany kotlet z piersi kurczaka
Pokrojona na nieduże kawałki pierś z kurczaka oraz odciśnięta kajzerka wcześniej namaczana w wodzie.
Siekany kotlet z piersi kurczaka
Ubita piana z białka dodawana do kurczaka wymieszanego z bułką,żółtkiem,margaryną i przyprawami.
Siekany kotlet z piersi kurczaka
Kotlety formowane z gotowej masy obtaczane w bułce tartej.
Siekany kotlet z piersi kurczaka
Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotlety podczas smażenia.