Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Medaliony z drobiu z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Medaliony podajemy z frytkami i surówką z kwaszonej kapusty z papryką.

Medaliony z drobiu z wkładką

Składniki:

Medaliony z drobiu z wkładką

 

  • piersi z kurczaka 1 podwójna szt
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do grilla
  • jajo 1 szt
  • sos sojowo-grzybowy Tao-Tao
  • bułka tarta
  • ser żółty w plastrach 4 szt
  • ogórek kwaszony 1 szt
  • papryka zielona marynowana

 

Sposób przygotowania:

Medaliony z drobiu z wkładką
Pierś z kurczaka myjemy, dzielimy na 2 połówki. Dokładnie rozbijamy siekając nożem - tak jak na kotlety siekane. Rozbite połówki piersi solimy z obu stron, oprószamy pieprzem i przyprawą do grilla (ostrą). Rozbite piersi rozkładamy na tacce i na środku układamy plaster sera żółtego, na ser układamy 2 - 3 talarki ogórka kwaszonego i znów plaster sera. Tak przygotowane piersi składamy na pół obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami, by wkładka podczas smażenia nam nie "uciekała" ze środka. Związane lub spięte i uformowane medaliony obtaczamy w mące. A następnie w rozbitym jaju z dodatkiem soli,i sosu sojowo grzybowego. Po zanurzeniu w jaju medaliony obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor, lub zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. przez 15 minut