Sposób przygotowania:
Sierpniowy garnek
Wypestkowane papryki pokroić w grube paski. Pomidory kroić w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki w ósemki . Cebulę w piórka, ogórki i marchew w grubsze plastry. Kiełbaski pokroić w pół plasterki. Na dno garnka o grubym dnie wlać olej i podgrzać. Wsypać cebulę i zeszklić. Dołożyć pieczarki pokrojone drobno i usmażyć. Wsypać paprykę, ziemniaki, marchew, pomidory , fasolkę i kiełbasę. Zalać wodą. Lekko posolić , posypać pieprzem i papryką mieloną ( pieprz 1/2 łyżeczki, papryka łyżeczkę). Skropić maggi i gotować 45 minut . Dodać ogórki i dusić jeszcze 10 minut . Doprawić do smaku. Podawać posypane usiekanym szczypiorkiem. * Może niektórym wydaje się, że za długo duszę warzywa bo przecież tracą jędrność. Ale to tak jak z bigosem- trzeba by się razem podusiły bo tylko wtedy sos ma wyborny smak. ** Trzeba użyć sporego garnka bo warzyw jest sporo.
edytaha