Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sierpniowy garnek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sierpień to warzywny raj. Jest wszystko. A mnie aż korci, by to ze sobą łączyć i cieszyć się smakiem. Wrzucam do garnka co akurat kupię i duszę.

Sierpniowy garnek

Składniki:

Sierpniowy garnek

 

  • 4 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
  • 3 pomidory ( najlepiej działkowe dobrze dojrzałe)
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20 dag )
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sierpniowy garnek
Wypestkowane papryki pokroić w grube paski. Pomidory kroić w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki w ósemki . Cebulę w piórka, ogórki i marchew w grubsze plastry. Kiełbaski pokroić w pół plasterki. Na dno garnka o grubym dnie wlać olej i podgrzać. Wsypać cebulę i zeszklić. Dołożyć pieczarki pokrojone drobno i usmażyć. Wsypać paprykę, ziemniaki, marchew, pomidory , fasolkę i kiełbasę. Zalać wodą. Lekko posolić , posypać pieprzem i papryką mieloną ( pieprz 1/2 łyżeczki, papryka łyżeczkę). Skropić maggi i gotować 45 minut . Dodać ogórki i dusić jeszcze 10 minut . Doprawić do smaku. Podawać posypane usiekanym szczypiorkiem. * Może niektórym wydaje się, że za długo duszę warzywa bo przecież tracą jędrność. Ale to tak jak z bigosem- trzeba by się razem podusiły bo tylko wtedy sos ma wyborny smak. ** Trzeba użyć sporego garnka bo warzyw jest sporo.