Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Skrzydełka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodko- ostre skrzydełka z kurczaka.

Skrzydełka

Składniki:

Skrzydełka

 

  • 10 dużych skrzydełek z kurczaka

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka chili (jeśli wolicie łagodniejsze dania, dodajcie go tylko szczyptę)

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka
Skrzydełka czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miodu dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek i zioła prowansalskie oraz pozostał przyprawy. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy skrzydełka, mieszamy. Odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce (jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie skrzydełka upiec od razu po zalaniu marynatą). Skrzydełka pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.