jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kaczka faszerowana szynką i jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny. Dzięki niemu może najeść się nawet sześć osób.

Kaczka faszerowana szynką i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka faszerowana szynką i jabłkami

 

  • 1 kaczka
  • około 50 dag mięsa szynki
  • 10 dag boczku wedzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki satrtego jabłka
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • sos sojowy
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji kaczej. Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia. Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę. Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem. Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem.