Skrzydełka kurczaka po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Odkroić końce i usunąć ścięgna ze skrzydełek. Użyć tylko środkowych części

Skrzydełka kurczaka po królewsku

Składniki:

Skrzydełka kurczaka po królewsku

 

  • SKRZYDEŁKA KURCZAKA PO KRÓLEWSKU

 

  • 12 skrzydełek kurczaka

 

  • 2 dymki

 

  • filiżanka oleju

 

  • łyżka brunatnego cukru

 

 

 

  • 3 łyżki sosu sojowego

 

  • filiżanka wina (najlepiej Shao-Hsing)

 

  • filiżanka rosołu

 

  • 10 plasterków pędów bambusa

 

  • łyżka skrobi kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka kurczaka po królewsku
Odkroić końce i usunąć ścięgna ze skrzydełek. Użyć tylko środkowych części skrzydełek. Włożyć skrzydełka na krótko do wrzącej wody. Dymkę drobno pokroić. Olej rozgrzać w woku i dodać do niego cukier. Gdy roztopiony cukier zbrązowieje, włożyć skrzydełka, dymkę, imbir, sól i sos sojowy. Wszystkie składniki smażyć mieszając, następnie dolać wino i rosół. Pozostawić na małym ogniu przez 20 min. Dodać plasterki pędów bambusa, zwiększyć ogień i gotować przez pół minuty. Gdy prawie cały płyn odparuje, dodac do sosu pastę ze skrobi kukurydzianej. Pokropić olejem sezamowym.