evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Skrzydełka mocno Czosnkowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po zjedzeniu tych skrzydełek możemy zapomnieć o całowaniu na jakiś czas ;) Ale zapewniam że są na prawdę rewelacyjne . . .

Skrzydełka mocno Czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka mocno Czosnkowe

 

  • 9 sztuk skrzydełka z kurczaka (duże i mięsiste)
  • 7 dużych ząbków czosnek
  • 3 szczypty rozmaryn (suszony)
  • 2 łyżeczki papryka w proszku ostra
  • 4 łyżeczki przyprawa do kurczaka złocista
  • 4 łyżki olej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka mocno Czosnkowe
Obieramy czosnek i każdy ząbek przecinamy na pół. Skrzydełka myjemy i obcinamy z nich lotki (zostawiamy sobie na zupę lub wyrzucamy) Przekładamy do miski dodajemy w/w przyprawy , czosnek i olej. Całość mieszamy za pomocą dłoni i odstawiamy do lodówki na całą noc (tak najlepiej wtedy ładnie przejdą czosnkiem) Na drugi dzień całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą zalewą-przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół,środkowa półka) 180*C i pieczemy 50 minut. Po tym czasie odkrywamy włączamy termoobieg i podpiekamy około 10 minut. Podajemy z czym kto lubi :)
Skrzydełka mocno Czosnkowe
Obieramy czosnek i każdy ząbek przecinamy na pół. Skrzydełka myjemy i obcinamy z nich lotki (zostawiamy sobie na zupę lub wyrzucamy)
Skrzydełka mocno Czosnkowe
Całość mieszamy za pomocą dłoni i odstawiamy do lodówki na całą noc (tak najlepiej wtedy ładnie przejdą czosnkiem)
Skrzydełka mocno Czosnkowe
Na drugi dzień całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą zalewą-przykrywamy.
Skrzydełka mocno Czosnkowe
tutaj widzimy skrzydełka wyjete prosto z piekarnika