Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Skrzydełka na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczone skrzydełka marynowane z przecierem pomidorowym.

Skrzydełka na pomidorowo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka na pomidorowo

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • papryka ostra mielona - wg uznania

Sposób przygotowania:

Skrzydełka na pomidorowo
Skrzydełka z kurczaka oczyścić z resztek piór,umyć i przełożyć do garnka. Zalać je wodą (tyle, żeby zakryła mięso). Dodać do nich liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę uniwersalną, zagotować. Gotować je prawie do miękkości. Podgotowane skrzydełka wyjąć z wywaru. Odmierzyć pół szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodać do niego przecier pomidorowy wymieszany z cukrem i mieloną papryką, dokładnie wymieszać. Do pomidorowej marynaty włożyć skrzydełka, wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie skrzydełka przełożyć razem z marynatą do naczynia do zapiekania. Zapiekać je w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Następnie odwrócić je na drugą stronę i piec dalej do zrumienienia (można podwyższyć temperaturę, żeby szybciej się przyrumieniły).
Skrzydełka na pomidorowo
Skrzydełka zalane wodą z dodatkiem przypraw.
Skrzydełka na pomidorowo
Przecier pomidorowy przełożony do miseczki z dodatkiem brązowego cukru i mielonej papryki.
Skrzydełka na pomidorowo
Zamarynowane skrzydełka przełożone razem z marynatą do naczynia do zapiekania.