Sposób przygotowania:
Skrzydełka na pomidorowo
Skrzydełka z kurczaka oczyścić z resztek piór,umyć i przełożyć do garnka. Zalać je wodą (tyle, żeby zakryła mięso). Dodać do nich liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę uniwersalną, zagotować. Gotować je prawie do miękkości. Podgotowane skrzydełka wyjąć z wywaru. Odmierzyć pół szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodać do niego przecier pomidorowy wymieszany z cukrem i mieloną papryką, dokładnie wymieszać. Do pomidorowej marynaty włożyć skrzydełka, wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie skrzydełka przełożyć razem z marynatą do naczynia do zapiekania. Zapiekać je w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Następnie odwrócić je na drugą stronę i piec dalej do zrumienienia (można podwyższyć temperaturę, żeby szybciej się przyrumieniły).