zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Skrzydełka paprykowo cukiniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

takie skrzydełka dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko

Skrzydełka paprykowo cukiniowe

Składniki:

Skrzydełka paprykowo cukiniowe

 

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • suszone chili jalapeno do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • 5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • 1/3 szk wody
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka paprykowo cukiniowe
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Te najcieńsze końcówki zostawić np. na wywar. Cukinię i cebule pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paski. Pokrojone skrzydełka oprószyć ognistym smokiem i chwilę je przemieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę oraz paprykę, cukinię i seler i dalej smażyć około 5 minut. Po tym czasie podlać wszystko bulionem. dodać przyprawy i dusić do miękkości składników. Na koniec mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.