Skrzydełka pięciu smaków (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Skrzydełka pięciu smaków: Fasolkę wraz z zalewą przetrzeć przez sito. Dodać nieco chińskiej przyprawy...

Skrzydełka pięciu smaków (Chiny)

Składniki:

Skrzydełka pięciu smaków (Chiny)

 

  • 12 kurzych skrzydełek
  • puszka białej fasolki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do chińszczyzny
  • mąka kukurydziana do panierowana
  • sól
  • olej

 

  • sos:

 

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki czosnku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pięciu smaków (Chiny)

Skrzydełka pięciu smaków: Fasolkę wraz z zalewą przetrzeć przez sito. Dodać nieco chińskiej przyprawy, sos sojowy i wymieszać. Najmniejszą, zewnętrzną część skrzydełek odciąć dorzucić. Pozostałą część skrzydełek posolić, posmarować masą i odstawić na 2 godziny, po czym oprószyć mąką.

W głębokim garnku rozgrzać olej do maksymalnie wysokiej temperatury. Kłaść skrzydełka i smażyć około 4 minut.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać na jednolitą masę, polać nim Chińskie skrzydełka pięciu smaków, ułożone na półmisku i podawać.