zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka prawie meksykańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

skrzydełka z warzywami - szybko i smacznie

Skrzydełka prawie meksykańskie

Składniki:

Skrzydełka prawie meksykańskie

 

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g świeżej kapusty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek sosu sojowo grzybowego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka prawie meksykańskie
Umyte skrzydełka pokroić na trzy części, najcieńsze odrzucić.
Przełożyć je do miski, wlać sos sojowo grzybowy i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie smażyć na oleju na złoty kolor.
Cebulę i paprykę pokroić w paski, kapustę i czosnek w kostkę.
Warzywa dodać do skrzydełek i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 minut.
Dodać pozostałe przyprawy, koper i pietruszkę i dusić 10 minut.
Na koniec gdy skrzydełka i warzywa są miękkie dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę.
Powstały sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Podawać z czym kto lubi.