Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Skrzydełka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty przepis na skrzydełka z kurczaka, smaczny i szybki

Skrzydełka w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w cieście

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • sól, pieprz, vegeta do smaku
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w cieście
Skrzydełka płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok 30min, do momentu aż zmiękną, ale się nie rozgotują. Wyjmujemy na talerz i pozostawiamy do odsączenia z wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą lub czym lubimy. Przygotowujemy ciasto, które powinno być trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Rozbijamy i rozkłocamy jajko ze solą, mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy tak, by nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy mleka, jesli zbyt rzadkie - mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, skrzydełka maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego ;)
Skrzydełka w cieście
Uważamy, aby nie rozgotować skrzydełek, bo będą jeszcze smażone
Skrzydełka w cieście
Ciasto nie może mieć grudek, mieszamy je energicznie
Skrzydełka w cieście
Skrzydełka muszą dobrze ocieknąć z wody, żeby nie rozpadły się na patelni
Skrzydełka w cieście
Ciasto musi być gęstsze niż to, które przygotowujemy na naleśniki