Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Skrzydełka w miodzie z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Skrzydełka pyszne, przygotowywane bez dodatkowego tłuszczu. Przepis pochodzi chyba z Chin.

Skrzydełka w miodzie z patelni

Składniki:

Skrzydełka w miodzie z patelni

 

  • ok 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • dwie duże łyżki miodu wielokwiatowego
  • 8 ząbków czosnku
  • dwie łyżki vegety
  • płaska łyżeczka chili mielonego
  • pół torebki mielonego imbiru
  • woda

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w miodzie z patelni
Skrzydełka umyć, podzielić na trzy części. Lotki wrzucić do garnka, zalać wodą, tak, aby były przykryte na ok 3-4 cm. Dodać vegete, miód, chili, wyciśnięty czosnek i gotować ok 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie zaparzyć imbir, wywar dodać pod koniec gotowania (dodany bezpośrednio - gorzknieje) Całość odcedzić na patelnię (lotki wyrzucić), doprowadzić do wrzenia i włożyć pozostałe części skrzydełek. Gotować aż do zredukowania i zgęstnienia sosu. Skrzydełka powinny być złociście oblepione sosem. Podawać z sałatką z pekińskiej z pomidorami, papryką i fetą, oraz ryżem lub frytkami. Smacznego!!!