SUPERPRZEPIS

Skrzydełka w sosie azjatyckim

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Skrzydełka w sosie azjatyckim Więcej zdjęć (6)

To danie ma naprawdę orientalny smak. Lubię czasami ugotować coś o innych smaku dla mojej rodziny. Jest pikantne bardzo aromatyczne i słodko-kwaśne.

Składniki:

Skrzydełka w sosie azjatyckim

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych,
  • 20 dag małych pieczarek,
  • 3 dymki ze szczypiorem,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,m
  • 3 łyżki keczupu,
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w sosie azjatyckim

Przygotowanie skrzydełek

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Kości ze skrzydełek należy wyjmować bardzo delikatnie

Skrzydełka myjemy i suszymy. Wyjmujemy z nich kości.

Przygotowanie skrzydełek

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Skrzydełka osolone powinny chwilę poleżeć.

Solimy skrzydełka i odstawiamy.

Panierowanie

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Skrzydełka powinny być oprószone dokładnie mąką

Skrzydełka obtaczamy w mące ryżowej.

Obsmażanie

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Skrzydełka powinny być obsmażone dokładnie.

Skrzydełka obsmażamy na złoto, na oleju.

Przygotowanie warzyw

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Pieczarki powinny być pokrojone bardzo cienko.

Pieczarki powinny być pokrojone w plastry.

Warzywa

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Składniki powinny być pokrojone bardzo drobno w kostkę.

Siekamy szczypior, cebulę, czosnek., imbir.

Przygotowanie warzyw

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Papryki powinny być pokrojone w cienkie paski.

Papryki należy pokroić w paski.

Smażenie

Skrzydełka w sosie azjatyckim
Warzywa powinny być smażone na dużym ogniu.

Wrzucamy na patelnię pieczarki, cebulę ze szczypiorem, papryki , czosnek, imbir . Smażymy 5 minut.

Smażenie

Skrzydełka w sosie azjatyckim
sos należy smażyć ze składnikami kilka minut.

Dodajemy posiekane papryczki chili, bulion, sos sojowo-grzybowy olej sezamowy ocet
ryżowy, keczup na patelnię. Należy smażyć wszystko do czasu zgęstnienia. Dodajemy skrzydełka. Makaron ryżowy zaparzamy. Podajemy makaron ze szydełkami i sosem.