zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka w warzywach z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

niecodzienne połączenie : skrzydełka i makaron, ale pyszne

Skrzydełka w warzywach z makaronem

Składniki:

Skrzydełka w warzywach z makaronem

 

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżka fit up do potraw mięsnych
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 800 g makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w warzywach z makaronem
Skrzydełka umyć i pokroić na trzy części.
Najcieńszą część odłożyć i zostawić np do ugotowania wywaru.
Pozostałe części osuszyć i podsmażyć na złoty kolor na oleju.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz mieszankę warzywną.
Poddusić wszystko około 5 minut, dodać wszystkie przyprawy i dalej dusić pod przykryciem około 20 minut.
Gdy skrzydełka są miękkie w niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę i zagęścić powstały sos.
W miarę potrzeby doprawić do smaku.
Skrzydełka podawać z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Makaron powinien być all dente.