Sposób przygotowania:
Skrzydełka z jabłkami i żurawiną
Skrzydełka czyścimy i moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Do maślanki dodajemy resztę składników, mieszamy zanurzamy skrzydełka i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem . Zamarynowane skrzydełka wyciągamy na sito aby ociekły z nadmiaru płynu.Można je dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy szumowiny, układamy mięso, oprószamy czerwonym pieprzem( ilość należy dopasować do upodobań domowników) i smażymy. Zostawiamy je w spokoju na dobre pięć lub więcej minut, to nam zagwarantuje że się ładni zrumienią i nie będą przywierać. Następnie obracamy i tak do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Na koniec podlewamy 2 łyżkami wody, wsypujemy żurawinę i przykrywamy aby dobrze doszły. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, zdejmujemy mięso, a w jego miejsce kładziemy jabłka, lekko solimy. Smażymy w zależności od ich twardości, ale powinny być al dente . Jeśli zajdzie potrzeba można podlać wodą. Podajemy ciepłe razem ze skrzydełkami i np ryżem lub makaronem. Choć osobiście wolę tylko z jabłkiem.