Sposób przygotowania:
Indyk nadziany bakaliami
Nacieramy indyka solą i pieprzem.Skrapiamy sokiem z cytryny,układamy go w brytfannie i odstawiamy na 40 minut.Kroimy morele w kosteczkę.Wrzucamy do rozgrzanego masła orzechy,migdały,rodzynki i morele i smażymy 5 minut na małym ogniu.Dodajemy do bakalii cukier i smażymy póki się nie skarmelizuje.Wtedy wsypujemy natkę,wlewamy śmietankę,mieszamy i odstawiamy z ognia.Studzimy.Wystudzone nadzienie nakładamy do indyka łyżką-dobrze jest sobie ustawić pionowo indyka w brytfannie.Zaszywamy nadzianego indyka.Smarujemy indyka olejem,posypujemy majerankiem i podlewamy 2 łyżkami wody.Pieczemy indyka 2 ,5 godziny w temperaturze 180*C.Po godzinie najlepiej jest owinąć skrzydełka i udka folią aluminiową to wtedy się za bardzo nie spieką.Pod sam koniec pieczenia smarujemy indyka śmietanką-będzie miał chrupiącą skórkę.Co 10 minut polewamy go sosem z pieczenia.+++Siekamy jabłka,wrzucamy je do rondelka z 2 łyżkami wody i dusimy około 10 minut.Dodajemy do nich połowę żurawiny,cukier,żelfix i dusimy póki nie powstanie płynna masa.Wtedy wrzucamy resztę żurawiny.+++Podajemy indyka z żurawiną.Smacznego!!!