Sposób przygotowania:
Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką
Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem.Odstawic na godzine w chlodne miejsce. Do środka kaczki włożyć 1.1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi wkładamy też żurawinę i zaszywamy . Przełożyć na patelnie, polać olejem, podlac winem, skropić wodą, smażyć przez 20 minut z obu stron i przełożyć do brytfanki przelać to co zostało na patelni. Kaczkę pieczemy dwie godziny w temperaturze 170 stopni co jakiś czas ją przewracamy .Dwa jabłuszka ze skórką wkładamy do brytfanki jakieś 30 minut przed końcem pieczenia dodaje też marchewkę w całości :) Wyjąć kaczkę z brytfanki od razu podawać. Odkroić udka, skrzydełka i piersi, ciepła kaczka jest najsmaczniejsza .