lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka wyszła wyśmienita jabłuszka rewelacyjne .

Kaczka zapiekana z  jabłkami i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką

 

  • 1 kaczka 2 kg
  • 2 łyżki tłuszczu ( olej )
  • 4 jabłka kwasowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki czerwonego słodkiego wina
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki żurawiny do mięsa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką
Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem.Odstawic na godzine w chlodne miejsce. Do środka kaczki włożyć 1.1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi wkładamy też żurawinę i zaszywamy . Przełożyć na patelnie, polać olejem, podlac winem, skropić wodą, smażyć przez 20 minut z obu stron i przełożyć do brytfanki przelać to co zostało na patelni. Kaczkę pieczemy dwie godziny w temperaturze 170 stopni co jakiś czas ją przewracamy .Dwa jabłuszka ze skórką wkładamy do brytfanki jakieś 30 minut przed końcem pieczenia dodaje też marchewkę w całości :) Wyjąć kaczkę z brytfanki od razu podawać. Odkroić udka, skrzydełka i piersi, ciepła kaczka jest najsmaczniejsza .
Kaczka zapiekana z  jabłkami i marchewką
Kaczke nacieramy olejem i przyprawami ;)
Kaczka zapiekana z  jabłkami i marchewką
Podpiekamy na patelni zanim wsatwimy do pieca
Kaczka zapiekana z  jabłkami i marchewką
Po upieczeniu wyjmujemy i kroimy na mniejsze porcję
Kaczka zapiekana z  jabłkami i marchewką
Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu dzieląc na mniejszze porcję