zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka z pomidorem, gruszka i cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

skrzydełka podałam z kolorowym makaronem, ale można też podać z ryżem

Skrzydełka z pomidorem, gruszka i cebulą

Składniki:

Skrzydełka z pomidorem, gruszka i cebulą

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
  • 200 g gruszek z kompotu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mrożonego koperku ( może być świeży )
  • 1 szk sosu chili słodko pikantnego
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1 łyżeczka piri piri
  • 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju z pomidorów

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z pomidorem, gruszka i cebulą
Skrzydełka umyć i pokroić w zgięciach, najcieńsze elementy odłożyć np. do ugotowania wywaru. Na patelni rozgrzać olej z pomidorów, wrzucić kawałki skrzydełek i podsmażyć. W czasie jak skrzydełka się smażą obrać i umyć cebulę i pokroić ja w średnia kostkę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski. Gruszki wyjąć ze słoika i pokroić w kostkę. Gdy skrzydełka się podsmażą wrzucić pokrojone składniki i dalej chwilę smażyć. Następnie dodać sos chili i wszystkie przyprawy oraz koperek i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20-30 minut. Podawać z makaronem lub ryżem.