Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Skrzydła z indyka w curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowane w paście curry i usmażone skrzydła z indyka.

Skrzydła z indyka w curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydła z indyka w curry

 

  • 1 łyżka pasty curry (czerwonej)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 skrzydła z indyka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydła z indyka w curry
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól ziołową, przyprawę do kurczaka i pastę curry. Dokładnie wymieszać. Mięso umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Każdy kawałek mięsa natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą na patelnię i zrumienić z każdej strony. Zrumienione mięso zalać wodą (tyle, żeby mięso było w połowie przykryte). Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę więcej wody. Jak mięso zrobi się miękkie, odparować resztę wody. Jak woda odparuje, ponownie zrumienić mięso.
Skrzydła z indyka w curry
Marynata przygotowana z oleju pasty curry soli ziołowej i przyprawy do kurczaka.
Skrzydła z indyka w curry
Umyte lekko osuszone i podzielone na porcje skrzydła z indyka.
Skrzydła z indyka w curry
Kawałkimięsa dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Skrzydła z indyka w curry
Zamarynowane mięso zrumienione na oleju.