Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Skubaniec Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto można przygotować na każdą okazję

Skubaniec Moniki

Składniki:

Skubaniec Moniki

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 dag masła, lub margaryny
  • 6 jajek
  • 30 g cukru pudru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru cynamonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Skubaniec Moniki
Oddziel żółtka, od białe. W misce z żółtek, mąki pszennej, miękkiego masła, lub margaryny, cukrów, łyżki proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą cześć wyłóż na blaszkę o średnicy 28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, następnie obrane jabłka podziel na dwie grupy, jedną zetrzyj na tarce, a drugą pokrój w kostkę, obie grupy wymieszaj z cukrem cynamonowym, wyłóż na spód ciasta. Drugą część ciasta zagnieć z kakao, zeskub na masę jabłkową, następnie ubitą pianę z białek wymieszaj z kisielem, wyłóż na placku, po czym zeskub pozostałą ostatnią masę ciasta. Wstaw do piekarnika na około 50 minut i piecz w temperaturze 180 st C.