IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Śląska Moczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna śląska potrawa wigilijna.

Śląska Moczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śląska Moczka

 

  • 500g piernika
  • 2,5l wrzątku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 300g mielonych orzechów włoskich
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g rodzynek
  • 100g śliwek kandyzowanych
  • 1l kompotu agrestowego
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Śląska Moczka
Piernik zalewamy dwoma litrami wrzątku i odstawiamy na kilka godzin (można odstawić na całą noc). Gdy rozmięknie, przecieramy przez sito. Marchew i korzeń pietruszki myjemy, obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, zalewamy 1/2 litra wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia, po czym warzywa wraz z wodą dodajemy do przetartego przez sito piernika. Zalewę z owoców w puszkach dodajemy do masy piernikowej, ananas, cząstki mandarynek i brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym również dodajemy do całości. Wlewamy kompot agrestowy wraz z owocami. Do "masy" kolejno dodajemy bakalie: orzechy, migdały oraz rodzynki i kandyzowane śliwki uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Z masła cukru i kakao na niewielkim ogniu robimy zasmażkę, którą zagęszczamy moczkę. Aby zasmażka nie była zbyt gęsta, a składniki lepiej się łączyły można dodać do niej odrobinę moczki. Całość mieszamy, zagarniając zawartość miski od dołu. Na koniec w wodnej kąpieli roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady, którą także dodajemy do powstałej moczki i ponownie mieszamy.Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Śląska Moczka
Rozmoczony we wrzątku piernik przecieramy przez sito
Śląska Moczka
Do przetartego na przez sito piernika dodajemy warzywa
Śląska Moczka
Do moczki dodajemy owoce z zalewą oraz kompot
Śląska Moczka
Z masła cukru i kakao na niewielkim ogniu robimy zasmażkę