buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Śląska sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To przepyszna sałatka śledziowa,warto spróbować.Polecam.

Śląska sałatka śledziowa

Składniki:

Śląska sałatka śledziowa

 

  • 4-5 płatów śledziowych typu matias
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 l.wody
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 15 dag.boczek wędzony gotowany
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

 

Sposób przygotowania:

Śląska sałatka śledziowa
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu przez 4 godz.W między czasie ziemniaki płuczemy,gotujemy w mundurkach na wpół miękko.Po ugotowaniu studzimy,obieramy,kroimy w większą kostkę.Boczek kroimy w słupki,cebule obieramy kroimy w cienkie piórka.Wszystko razem podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.Matiasy odsączamy,płuczemy i kroimy w 2 cm.paski.Ogórki kiszone kroimy w słupki.Wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy,soli i pieprzu oraz posiekanym koperkiem.