mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śląska wodzionka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka, prosta, ulubiona zupa mojego dziadka:)

Śląska wodzionka

Składniki:

Śląska wodzionka

 

  • woda 500 ml
  • skwarki 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • chleb 2 kromki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • majeranek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Śląska wodzionka
Kromki chleba kroję w dość grubą kostkę, rozkładam chlebowe kostki na talerze. Czosnek obieram i siekam w drobną kostkę, rozgniatam widelcem, aby czosnek puścił sok. Posypuję czosnkiem kostki chleba. Zagotowuję wodę z solą, pieprzem i majerankiem. Gotuję jeszcze około 10 minut na niewielkim ogniu. Po czym zalewam kostki chleba rozłożone na talerzu. Całość okraszam stopionymi skwarkami i od razu podaję.

Tagi:

chleb