Sposób przygotowania:
Śląski śledź siekany (hekele)
Gotujemy jaja na twardo. Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski. Siekamy obraną wcześniej cebulę, dodajemy do śledzia.Obieramy jaja, siekamy je i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również oliwę-mieszamy dokładnie. Doprawiamy pastę solą i pieprzem świeżo zmielonym. Pasta podajemy jako dodatek do pieczywa.
msewka
jaNina
Wiesz mam kilka książek ślaskich (kulinarnych ) i jest w nich 5 różnych aczkolwiek zbliżonych do siebie przepisów.
Mój jest taki , jak pamiętam z młodości.
Ja tez najbardziej lubię śledź w takiej wersji.
Często podaję go z ogórkiem , ale pokrojonym w plasterki.
Nadaje się również do faszerowania, jak zapewne zauważyłaś w innych moich przepisach.
gosia56