dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Śląskie jedzonko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Pyszne, a zarazem łatwe w przygotowaniu typowe śląskie danie. Zasmakuje każdemu z domowników!

Śląskie jedzonko

Składniki:

Śląskie jedzonko

 

  • 50 dag gotowanych ziemniaków
  • 25 dag parówek lub serdelków
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietany
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Śląskie jedzonko
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na tłuszczu. Obierz parówki z osłonek i pokrój na talarki. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Parówki i ziemniaki dodaj do cebuli i lekko obrumień. Jajka ubij z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu. Zalej ziemniaki dodatkami i smaż na małym ogniu aż do chwili, gdy jajka się zetną. Posyp wszystko posiekaną zieleniną. Jeśli wolisz wysmażoną jajecznicę, możesz potrawę wstawić na około 5 minut do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

jajko jajka