mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Śląskie kluski ze słoniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwe, domowe kluski śląskie

Śląskie kluski ze słoniną

Składniki:

Śląskie kluski ze słoniną

 

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kluski ze słoniną
Ziemniaki ugotować, obrać i skręcić w maszynce. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, mieszamy na jednolita masę. Łączymy z mąką ziemniaczaną. Formujemy okrągłe kluski, po środku każdej robiąc małe wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie partiami przez ok. 4 minuty od wypłynięcia. Słoninę drobno kroimy w kostkę i na małym ogniu smażymy w trakcie gotowania klusek. Gorące kluski zaraz po wyjęciu polewamy tłuszczem.

Tagi:

jajko jajka