SUPERPRZEPIS

Wolno smażony śledź wigilijny

  • aczp
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wolno smażony śledź wigilijny Więcej zdjęć (2)

Pyszny, delikatny śledź, smażony wolno w oliwie, o niebanalnym smaku i aromacie, w sam raz na wigiliny stół

Składniki:

Wolno smażony śledź wigilijny

 

  • 6 pojedynczych surowych płatów śledziowych
  • 150 ml oliwy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 5 ziaren kardamonu
  • 8 ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych wiśni

Sposób przygotowania:

Wolno smażony śledź wigilijny
Jeśli nie uda nam się kupić surowych filetów śledziowych, wówczas musimy wyfiletować tuszki. Jest to całkiem proste, gdyż ości w śledziu są elastyczne. Wystarczy naciąć wzdłuż grzbietu, a następnie dłońmi oddzielać ości od ryby. Naprawdę to całkiem proste. Jeśli mamy surowe filety, połowa problemu z głowy.



Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie przyprawy (kardamon, pieprz, anyż, liść laurowy, ziele angielskie) i chwilę smażymy (aż poczujemy zapach przypraw). Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, solimy i podsmażamy do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy resztę oliwy, ocet, wino, miód, cukier, wiśnie i podgrzewamy, ale nie gotujemy !!! Sprawdzamy palcem, czy jest gorące. Można użyć termometru kuchennego - temperatura 45 st.C.



Wkładamy na patelnię śledzie, wyłączamy gaz, przykrywamy patelnię i odstawiamy wszystko do wystygnięcia. Śledzie się usmażą lub, jak kto woli, ugotują w naszej marynacie. Nie może być ona za gorąca, bo śledzie się rozpadną. W takiej temperaturze, jak podałam, śledzie będą fantastycznie przygotowane. Podajemy z cebulą i wiśniami, polane marynatą.
Wolno smażony śledź wigilijny
śledź wolno smażony z przyprawami korzennymi

Tagi:

śledź ryba