Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Śledź w korzennej galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przepis na śledzia mojej mamy. Umyte w zimnej wodzie śledzie kroimy na kawałki długości 3-4 cm i układamy warstwami w słoju.

Śledź w korzennej galarecie

Składniki:

Śledź w korzennej galarecie

 

Sposób przygotowania:

Śledź w korzennej galarecie
Umyte w zimnej wodzie śledzie kroimy na kawałki długości 3-4 cm i układamy warstwami w słoju. Każdą warstwę posypujemy pokruszonymi przyprawami, skrapiamy sokiem cytrynowym i olejem dodając prążek cebuli. Na wierzchu układamy paski skórki cytrynowej (owoc należy sparzyć wrzątkiem i wytrzeć serwetką). Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Na godzinę przed podaniem wyjmujemy śledzie, zdejmujemy nożem przyprawy. Cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i słodzimy. Układamy śledzie na półmisku, dekorujemy cebulką i odstawiamy w chłodne miejsce.