Sposób przygotowania:
Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
Śledzie moczymy przez ok 15 min w wodzie. Przygotowujemy zalewę: Gotujemy wodę, do przestudzonej (ciepłej, nie gorącej) dodajemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy liść laurowy. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. Następnie odlewamy ok pół szklanki zalewy i mieszamy w niej śmietanę (tak aby nie było grudek). Rozmieszaną śmietanę wlewamy do garnka z zalewą i doprawiamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na połówki a następnie na plasterki. Do garnka wkładamy połowę cebuli, na niej układamy śledzie (całe płaty), przykrywamy pozostałą cebulą i całość zalewamy przygotowaną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Śledź najlepszy jest po 1-2 dniach w lodówce :) Polecam podawać z gorącymi ziemniaczkami :)