natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Śledź w curry.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekąska, która doskonale sprawdza się na imprezach.

Śledź w curry.

Składniki:

Śledź w curry.

 

  • 500 g. filetów śledziowych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy curry

 

Sposób przygotowania:

Śledź w curry.
1.Filety wymoczyć przez kilka godzin, aby nie były zbyt słone. Cebule obrać i pokroić w półtalarki.
2.Filety śledziowe pokroić na małe kawałki. Następnie każdy z nich posmarować z jednej strony musztardą.
3.Przygotować duży słoik i umieszczać w nim kolejno warstwami: cebulę, sok z cytryny, przyprawę curry, sól, pieprz, kawałki filetów śledziowych, na samym końcu polewać olejem. Układać w ten sposób warstwy do wyczerpania składników. Na samym wierzchu powinna znajdować się cebula. Słoik dobrze zakręcić i odstawić do lodówki na całą dobę.