Sposób przygotowania:
Śledź w jabłuszku
Jabłka myjemy, przecinamy poziomo tak , by z górnej części powstała czapeczka. Z dolnej części wydrążamy gniazdo nasienne a następnie wyjmujemy miąższ zostawiając go około 1/2 cm przy skórce. Wybrany miąższ drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do niego posiekane drobno płaty śledziowe po uprzednim namoczeniu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku. Nakładamy sałatkę do wydrążonych jabłek, posypujemy startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej. Nakrywamy czapeczkami, ozdabiamy pióropuszem z koperku.
Dodajemy do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku. Nakładamy sałatkę do wydrążonych jabłek, posypujemy startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej. Nakrywamy czapeczkami, ozdabiamy pióropuszem z koperku.
zbysiowa
monikaT83
jaNina