SUPERPRZEPIS

Śledź w jabłuszku

  • 3
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Śledź w jabłuszku Więcej zdjęć (5)

Tak podana sałatka będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, jeśli tylko skusicie się na jej przygotowanie.

Składniki:

Śledź w jabłuszku

 

  • 4 rumiane jabłka
  • 1 cytryna
  • 2 płaty śledziowe
  • pół pęczka koperku
  • 150 ml gęstej śmietanki kremowej
  • 1 biała niewielka cebula
  • sól, pieprz i miód płynny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledź w jabłuszku
Jabłka myjemy, przecinamy poziomo tak , by z górnej części powstała czapeczka. Z dolnej części wydrążamy gniazdo nasienne a następnie wyjmujemy miąższ zostawiając go około 1/2 cm przy skórce. Wybrany miąższ drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do niego posiekane drobno płaty śledziowe po uprzednim namoczeniu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.



Dodajemy do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku. Nakładamy sałatkę do wydrążonych jabłek, posypujemy startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej. Nakrywamy czapeczkami, ozdabiamy pióropuszem z koperku.
Śledź w jabłuszku
Drobno siekamy filety śledziowe po uprzednim wymoczeniu.
Śledź w jabłuszku
Dodajemy do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek.
Śledź w jabłuszku
Koperek siekamy zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
Śledź w jabłuszku
Nakładamy sałatkę do wydrążonych jabłek, posypujemy startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej.