mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śledź w oleju z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, smaczna przekąska sledziowa

Śledź w oleju z cebulką

Składniki:

Śledź w oleju z cebulką

 

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź w oleju z cebulką
Śledzie mocze ok. 40 minut w zimnej wodzie (sprawdzam, czy są odpowiednio słone). Kroję w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Cebulę obieram i drobno siekam.
W słoju układam naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypuję obficie pieprzem.
Zalewam powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Podaję z kromką świeżego chleba.

Tagi:

śledź ryba