Sposób przygotowania:
Śledź w oleju z cebulką
Śledzie mocze ok. 40 minut w zimnej wodzie (sprawdzam, czy są odpowiednio słone). Kroję w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Cebulę obieram i drobno siekam.
W słoju układam naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypuję obficie pieprzem.
Zalewam powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Podaję z kromką świeżego chleba.
Cebulę obieram i drobno siekam.
W słoju układam naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypuję obficie pieprzem.
Zalewam powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Podaję z kromką świeżego chleba.