bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledź z cebula i cytryną w oleju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wersja śledzia w oleju z cytryną.

Śledź z cebula i cytryną w oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź z cebula i cytryną w oleju

 

Sposób przygotowania:

Śledź z cebula i cytryną w oleju
Śledzie wymoczyć przez 3h, następnie pokrój w małe kawałki. Cytrynę umyj, sparz pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 plastry cytryny. Nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami. Zalej wszystko olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką.
Śledź z cebula i cytryną w oleju
W słoiku układamy warstwę cytryny, cebuli z ziołami
Śledź z cebula i cytryną w oleju
W słoiku układamy na warstwie cebuli i cytryny śledzia
Śledź z cebula i cytryną w oleju
Cały słoik z warstwami warzyw i śledzia zalewamy olejem
Śledź z cebula i cytryną w oleju
Gotowe śledzie wyłożone na talerz na świąteczny stół

Tagi:

śledź ryba