Sposób przygotowania:
Śledź wigilijny z rodzynkami
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Wymoczone śledzie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki.
W międzyczasie rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy już będzie miękka i szklista dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśnięte z wody rodzynki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę cukru. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dolać 2-3 łyżki wody. Sos odstawiamy w chłodne miejsce aby przestygł.
Następnie połowę sosu wykładamy na spód pojemnika, na niego układamy kawałki śledzia i przykrywamy go resztą sosu.
Pojemnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Na talerz wykładamy sos a na nim układamy kawałki śledzia i podajemy. Smacznego!
W międzyczasie rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy już będzie miękka i szklista dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśnięte z wody rodzynki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę cukru. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dolać 2-3 łyżki wody. Sos odstawiamy w chłodne miejsce aby przestygł.
Następnie połowę sosu wykładamy na spód pojemnika, na niego układamy kawałki śledzia i przykrywamy go resztą sosu.
Pojemnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Na talerz wykładamy sos a na nim układamy kawałki śledzia i podajemy. Smacznego!
Dorcia
-Natka-
Dziękuję Dorciu! Polecam Ci ten przepis, bo śledzik jest naprawdę wyśmienity i bardzo szybko się go robi. Pozdrawiam!
M_arta
yola
-Natka-
Cukiereczek13
-Natka-
Dziękuję Cukiereczku! :)
edytaha
-Natka-
Oj tak Edytko bardzo smakowity! Dziękuję!
Konczi
-Natka-
Zapewniam, że smakuje naprawdę wybornie! Na święta zrobię dużo więcej więc zapraszam na spróbowanie. :)