SUPERPRZEPIS

Śledź wigilijny z rodzynkami

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Śledź wigilijny z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Moja mama serwuje go w Wigilię - to takie nasze tradycyjne danie. Jest wyśmienity!

Składniki:

Śledź wigilijny z rodzynkami

 

  • 4 filety śledziowe solone a`la Matjas - ok. 25 dkg
  • 3 średnie, białe cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki wody (gdy sos jest zbyt gęsty)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do maku

Sposób przygotowania:

Śledź wigilijny z rodzynkami
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Wymoczone śledzie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki.



W międzyczasie rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.



Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy już będzie miękka i szklista dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśnięte z wody rodzynki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę cukru. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dolać 2-3 łyżki wody. Sos odstawiamy w chłodne miejsce aby przestygł.



Następnie połowę sosu wykładamy na spód pojemnika, na niego układamy kawałki śledzia i przykrywamy go resztą sosu.



Pojemnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Na talerz wykładamy sos a na nim układamy kawałki śledzia i podajemy. Smacznego!
Śledź wigilijny z rodzynkami
1. Śledzia kroimy na mniejsze kawałki. 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Śledź wigilijny z rodzynkami
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy ją na oleju.
Śledź wigilijny z rodzynkami
Do miękkiej cebulki dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rodzynki i całość dusimy jeszcze chwilę.
Śledź wigilijny z rodzynkami
Wykładamy połowę sosu na dno pojemniczka, następnie kawałki śledzia i druga połowa sosu.